Mens en natuur

Hoe groen ben ik?

In de les zagen we vier soorten van hoe groen je wel of niet kan zijn. We mochten even denken in wel vakje we pasten. Hier de vier mogelijkheden.
- Een gelaten ontkenner --> 31% van de bevolking. ( De personen willen het niet denken aan het milieu en doen het dan ook niet. )
- Een geremde hoper --> 23% van de bevolking. ( Ze willen wel iets doen tegen het milieu maar doen het niet )
- Een onschuldige wachter  --> 26% van de bevolking. ( Ze willen het niet maar toch zorgen ze goed voor het milieu. )
- Een groene doener --> 20 % van de bevolking. ( Ze zorgen goed voor het milieu, het milieu is voor hen belangrijk.)

Ik herken mij het best bij de geremde hoper. Ik wil wel wat doen voor het milieu maar ik doe het niet altijd. Ik vind van mezelf dat ik soms nog beter voor het milieu kan zorgen. Zo kan ik bijvoorbeeld nog meer aan het milieu denken door minder met mijn auto te rijden en meer met de fiets. Ik zou kunnen met de bus naar school gaan. Ik probeer wel al zo goed mogelijk op het milieu te denken en probeer er dan ook zo goed mogelijk rekening mee te houden. Ik neem een douch in plaats van in bad te gaan. Thuis leggen we de verwarming af en steken we de kachel aan.

Ik geef toe dat het niet altijd gemakkelijk is om zo milieu vriendelijk te leven. Soms denken we er ook gewoon niet aan om sommige dingen zo milieuvriendelijk te doen.
Ik ken wel enkele mensen die heel milieuvriendelijk leven en ik heb zeer veel respect voor deze mensen maar sommige dingen zou ik echt niet kunnen laten om milieuvriendelijk te leven. Bijvoorbeeld geen vlees eten.

http://www.petertomjones.be/content/view/346/42/
Ik ga volledig akkoord met het artikel. Het is inderdaad zo dat er veel overgepraat word. Zo zijn er al auto's die milieuvriendelijk rijden, of de zonnepanelen, ... Maar toch is dit niet voldoende. De mensen denken snel dat ze ecologisch leven omdat ze bijvoorbeeld zonnepanelen hebben maar dit is niet voldoende.  Wanneer we een wereld willen die helemaal ecologisch is dan moet er veel veranderen. Dan moeten de fabrieken minder vuile stoffen in de lucht laten, minder auto's rijden, de mensen minder vlees eten, maar moeten we ook zorgen dat er terug meer groen op de wereld is. Zoals parken, bossen, ... 

 Kan België nog groener worden?


Ik geloof er in dat België nog meer kan doen zodat we nog groener worden. Ik geloof er in dat we allemaal samen iets kunnen doen aan de opwarming van de aarde. Als we allemaal samen er in geloven en elkaar helpen lukt het ons om de wereld toch een beetje te helpen. Ik weet dat we niet alles kunnen veranderen en dat we niet van de ene op de andere dag plots helemaal ecologisch kunnen worden. Dit zal tijd vragen en doorzettingsvermogen van de mensen. Maar als we er willen aan werken lukt dit. 
We kunnen bijvoorbeeld allemaal carpolen of met de fiets naar school gaan. We kunnen minder vlees gaan eten, we kunnen zorgen dat er minder groen wordt weg gedaan, we kunnen zorgen dat we minder verwarmingen aansteken maar gewoon dikkere kleren aandoen. We kunnen in alle scholen de verwarming met 2 graden verminderen, we zouden kunnen zorgden dat er minder vliegtuigen vliegen , ...
Ik denk dat wij als Belgen wel iets kunnen doen om het toch beter te laten worden. 
Als we ons allemaal er samen voor inzetten lukt dit maar ik denk dat soms de wil er niet is bij alle mensen. Sommige mensen staan er niet bij stil hoe erg het is met de wereld en denken er ook niet aan. Ik vind dat we er samen moeten aan werken want nu kunnen we er nog iets aan doen misschien binnen enkele jaren niet meer. 

Mijn ecologische voetafdruk 

http://www.ecolife.be/bereken-je-ecologische-voetafdruk
Mijn ecologische voetafdruk is 6.2 ha. Dit is behoorlijk veel als je weet dat de duurzame voetafdruk pas 1.8 ha is. Ik zit wel onder het gemiddelde van een Belg. Want het gemiddelde van een Belg is 7 ha. 
Ik vind mijn ecologische voetafdruk veel en weet dat ik hier dringend moet aan werken. Ik kan hier aan werken door meer het openbaar vervoer te nemen of minder vlees te eten. Ik denk dat dit mijn ecologische voetafdruk veel zal schelen. Ik hoorde ook in de les dat je ecologische voetafdruk omhoog gaat wanneer je met het vliegtuig op reis gaat. Dit doe ik niet maar ik vind dat wij als Belgen hier zouden moeten op sparen. Je kan ook met de auto op reis gaan en dit kost al een pak minder geld en is beter voor  het milieu. 

In het artikel van mensen die meegedaan hebben met de 40 dagen zonder vlees, lees je dat van alle 9 000 mensen samen hun ecologische voetafdruk verminderd is met 160 ha. 
Dit is behoorlijk veel en je merkt hier aan dat vlees ook een boosdoener is van het milieu. Mensen eten soms te veel vlees. Eigenlijk mag je maar 200 gram vlees eten per dag maar ik weet dat dit niet veel mensen doen. Ik werk al 3 jaar in een slagerij en zie dat mensen veel vlees eten. De gemiddelde portie dat een Belg eet is 350 gram. Dit is behoorlijk veel en moet eigenlijk verminderd worden naar 200 gram. 
De mensen die meegedaan hebben aan 40 dagen zonder vlees zijn blij met het resultaat. Het was de bedoeling om te laten zien wat een impact vlees had op de ecologische afdruk en dit was het resultaat.
Hierbij hopen ze dat ze kunnen aantonen dat de mensen minder vlees eten en dat de wereld dringend moet veranderen. 
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1420657/2012/04/09/Ecologische-voetafdruk-na-Dagen-Zonder-Vlees-verkleind-met-160-hectare.dhtml

België heeft een te grote ecologische voetafdruk. Als Belgen hebben we onze voetafdruk onderschat. Onze ecologische voetafdruk bedraagt volgens dit artikel 8 ha. Dit gaat naar de oppervlakte die nodig is om al onze grondstoffen te produceren en om ons afval te verwerken. De gemiddelde voetafdruk in de wereld is per persoon 2.7 hectare, terwijl we eigenlijk maar 1.8 hectare mogen gebruiken. Met dit artikel willen we aan tonen dat wij als Belgen iets moeten doen aan onze ecologisch voetafdruk. We gaan ecologischer moeten gaan leven en meer rekening houden met het milieu. Dit kunnen we terug doen door de hier boven tips die ik al geschreven heb. 
http://www.standaard.be/cnt/c730mmi7

Greed song

De Greed song is een liedje waar je een meneer ziet die zingt over alles wat hij wil hebben. Hij wil geld , hij wil een telefoon , hij wil een auto, hij wil alles wat hij maar kan bedenken. Maar eigenlijk houd hij geen rekening met de natuur of met zijn medemensen. Dit liedje past dan ook binnen het thema mens en medemens. 
Ik denk dat wij als Belgen ook zo zijn. Wij willen zeer veel en doen dan ook alles om het onze te krijgen. Wij als Belgen staan niet stil bij wat we doen en wat we kopen. Maar eigenlijk moeten we meer stil staan bij ons koop gedrag en denken aan de andere mensen. Ook aan de natuur moeten we denken tijdens ons koopgedrag. Want wat we ook kopen alles heeft ook te maken met de natuur. 
Hieruit kunnen we besluiten dat wij minder moeten uitgeven aan bepaalde zaken, aan overbodige zaken. We moeten gelukkig zijn met wat we hebben en denken aan de andere of aan de natuur. 

--> Hoe we de natuur hier kunnen in betrekken is dat wij te veel kopen en ons koopgedrag te veel stijgt. Hierbij moeten de fabrikanten meer produceren en meer maken zo komen er ook vuile stoffen in de lucht. Ook alles kopen en het daar dan toch laten staan heeft een invloed op de natuur. Bijvoorbeeld al die elektrische toestellen. Ik vind dat wij rekening moeten houden met ons koopgedrag.

Een filmpje die hier ook bij past is : http://www.youtube.com/watch?v=1-g73ty9v04&feature=related
In dit filmpje zie je dat je als mensen je energie kunt verminderen en hoe je dit kunt doen. Dit past ook bij ecologische voetafdruk. In de les hoorden we enkele voorbeelden hoe we onze energie konden verminderen door bijvoorbeeld de verwarming 2 graden te laten dalen. Bekijk zeker eens dit filmpje want je leert er veel over bij! 

Kalfke Willy

http://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ
Kalfke Willy is het schattige kalfje uit de tv- reeks Basta. Iedere aflevering zagen de mensen Kalfke Willy nog liever. Hij werd een bekende figuur waar heel België mee bezig was. Op het einde van het programma nodigde Basta enkele kijkers uit om samen met hen het einde van de reeks te vieren met een barbecue. Na het eten kregen de mensen te horen dat Kalfke Willy diezelfde avond op hun bord was beland. De blije gezichten werden meteen droevige en boze gezichten. Vele wilden het niet geloven maar na de tekst van de presentator zaten toch enkele mensen met de tranen in hun ogen. Op het einde van de avond mochten de mensen zelf een rouwregister schrijven voor Kalfke Willy. Gelukkig was dit maar schijn, en leeft Kalfke willy nog samen met Kalfke Barabas. 

Wanneer je dit verhaal hoort sta je toch stil dat wij eigenlijk ook allemaal vlees eten. Wij Belgen eten bijna iedere dag vlees. En toch vonden deze mensen het erg dat Kalfke Willy dood was. Was dit omdat ze het kalfje kenden? Omdat ze een band hadden met hem? Wij Belgen staan niet stil van waar ons vlees komt en denken dan ook niet meer terug aan de dieren. Ik vind niet dat wij moeten vegetariërs worden en geen vlees meer gaan eten. Wij zijn opgegroeid met vlees en zijn er mee vertrouwd. Ik heb respect voor mensen die vegetariër zijn en zelf heb ik enkele mensen in mijn familie die dit zijn. Maar je mag niet verwachten dat alle mensen dit kunnen worden. Het is goed dat er verschillende mensen bestaan. Maar het is inderdaad waar dat je als mens meer moet stil staan bij wat je eet en meer rekening houden met de natuur. Zoals je op het einde van het filmpje kan zien dat je meer bio vlees moet eten vind ik niet kloppen. Hoe het in het filmpje omschreven is is geen waar. Dit is een verkeerd beeld en het vlees van een gewone slager is ook gezond. Sommige slagerijen zijn meer biologisch ingesteld en dit vind ik beter. Wanneer de koeien gewoon gras kunnen eten en geen voor geperst eten,... 

De weggooitest

Doe net zoals ik ook deze test en kijk hoeveel voedsel jij weggegooid. Jaarlijks gooi ik 50 kilo voedsel weg. Dit vind ik enorm veel. Dit is ook een deel van energie en milieu verspilling. Voor we eten heeft dit voedsel soms al een lange weg afgelegd en komt het misschien van een land waar de  mensen het niet zo breed hadden. Heel deze weg kost het voedsel geld en energie. Als u dit dan weggooit is dit verloren geld.

Ik vind het jammer van mezelf dat ik zo veel geld verspil en vind het van mezelf niet kunnen. Als ik nadenk hoeveel mensen er geen eten hebben en dat wij het hier gewoon wegsmijten vind ik dit niet goed van mezelf. Door deze test ben ik hier bij gaan stil staan en merk ik dat ik dit dringend moet veranderen. Ik moet hier aan werken en zal dit ook in de toekomst doen. Ik ga mijn eten niet zo maar meer weggooien. Maar kijken of het echt slecht is of als ik het nog kan opeten. 
http://adviesopmaat.milieucentraal.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_Voedselverspilling?init=true

Overal heeft de natuur een betekenis : 


Joden en natuur
Jahweh heeft de joden de natuur gegeven , dus moeten deze mensen er goed mee omgaan. Hij zegt dat ze er moeten naar kijken en zien hoe mooi het is. Hij zegt dat wanneer ze zijn wereld kapot maken ze meer met hen zal willen te maken hebben.  Volgens hem mag de dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, hout om huizen te bouwen, … Maar wie de natuur kapot maakt , maakt God kapot. Er zijn veel organisaties die zich richten op de natuur. Deze organisaties willen de mensen dichter bij de natuur brengen. In het Jodendom is natuur niet alleen positief zo kan God er ook voor zorgen dat de natuur mensen straft.  Bijvoorbeeld de 10 plagen bij de Egyptenaren.

Ik vind het goed dat Jahweh hem voor de natuur zo inzet. Zo leert hij zijn mensen hoe ze met de natuur omgaan.  Ik vind het wel niet goed dat er ook straffen met natuur worden gedaan. Zo leren de mensen niet dat de natuur goed is. 

Islam en natuur
 In Turkije maakte men door het project Tema de Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden. Het wegspoelen van de vruchtbare grond is hier een groot probleem. Men roept de mensen op om de Koran te lezen meer bepaald het deel over de natuur.  Door dit te lezen denken de Turken dat ‘ Vader Aarde’ is. Volgens enkele organisaties is het kleur van de Islam groen. Omdat volgens hen Mohammed de eerste stichter was van een natuurreservaat. Hij liet bomen en planten groeien.  Hij stelde zelf wachters in om deze parken te beschermen. 

Hindoeïsme en natuur

In de verschillende heilige boeken staan er teksten rond de natuur. Alle Hindoes bekijken de natuur op dezelfde manier. Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige Hindoes geloven bovendien dat de natuur een ziel kan hebben. Vooral oude bomen , bergen , grotten en bronnen zijn volgens hen geliefde woonplaatsen van de geesten. 
Hindoes geloven dat je andere wezens geen  pijn mag doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees. De Hindoes kozen een dier als respect voor de natuur: de koe. Koeien zijn voor Hindoes zelf heilige dieren!
Ik vind dit goed dat de Hindoes zo goed in verbinding staan met de natuur. Ik vind het goed dat ze zo goed omgaan met de natuur en zo er mee bezig zijn. Ze beschouwen alles als een goed doel en zorgen er dan ook goed voor. 

Christendom en natuur
Wij als christenen vinden natuur belangrijk. De natuur was namelijk een onderdeel van de schepping van God. De mens werd hier als laatste geschapen en had de taak van God gekregen om goed voor de natuur te zorgen. De mens heeft volgens de Bijbel de taak om voor de natuur en de dieren te zorgen.
Ik vind dat dit klopt. Ik vind dat wij als Christenen voor de natuur moeten zorgen. We moeten de natuur beschermen en hem onderhouden. Ik vind dat we meer groen zouden moeten hebben  want nu hebben we echt niet veel groen. Ik vind dat wij dit nog meer zouden moeten doen. We zouden moeten nog meer rekening houden met de natuur en er nog beter voor te zorgen. 

Boeddhisme  en natuur
Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek die we nodig hebben in ons leven.  Wanneer iedereen goed met elkaar samenwerkt dan is Moeder Aarde gezond volgens hen. Volgens Boeddhisten is Moeder Aarde momenteel ziek en dit kunnen wij zeer goed verstaan.


Climate challenge 


Wil je enkele interessante filmpjes?
Of wil je een site waar je leuke dingen komt te weten over de klimaatsverandering?
Hier is een site waar je alles terug vind : http://www.climatechallenge.be/

Hier kan je als leerkracht maar ook al leerling opzoek naar alle veranderingen op de wereld. Ik vind het goed dat zo'n site bestaat want zo kan je zien wat wij met onze wereld aan het doen zijn. 



Wat betekend natuur in mijn ogen en dat van mijn ouders? 

Natuur is voor mij vrijheid en even denken aan niets. Even genieten van het alleen zijn. Natuur betekend voor mij rust. Wanneer ik in de zomer buiten zit geniet ik echt van de stilte om me heen, van de vogels die fluiten, van het geluid van de wind. Natuur betekend bij mij ook plezier want in de winter kan je veel plezier beleven door bijvoorbeeld in de sneeuw te spelen. Bij mij is natuur een gevoel van thuis komen. Een plaats waar je jezelf kan zijn en waar je alles kan doen waar je jezelf goed bij voelt.
Mijn ouders en ik houden van de natuur. De zondagnamiddag gaan we dan ook dikwijls gaan wandelen in de natuur. Dan hebben we geen woorden nodig maar genieten we even van de rust en de stilte om ons heen. 


Kettingbotsing 

Op 3 december is er in België een erge kettingbotsing gebeurt. Door de erge mist zijn tal van auto's op elkaar gebotst. 
Dit was een deel de oorzaak van een natuurramp. Door de dichte mist zagen bepaalde mensen weinig tot niets. Hierdoor zijn enkele auto's tegen elkaar gereden en zo een enorme kettingbotsing veroorzaakt. De botsing heeft de tol al aan 1 slachtoffer het leven geëist. 
De natuur heeft hier een deel in te maken maar het is natuurlijk ook de schuld van de mensen. Hier zie je de eerste beelden van de natuurramp. 
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1751462/2013/12/03/Eerste-beelden-zware-kettingbotsing.dhtml


Gedicht 


De lucht is hemelsblauw.

Het zonnetje komt gauw.

Een goudgele lichtval.

Verwarmt de aarde overal.
Hoe heerlijk is ons leven.
Met zoveel moois omgeven.
Zelfs als er een wolkje verschijnt.
En het zonnetje even verdwijnt.
Al wordt het dan een beetje kil.
Ik vouw mijn handen, ben even stil.
Dank, dat ik zoveel goeds mag beleven.

Dat ik in Zijn schepping mag leven. 


Song For the Climate 

Over heel België zongen we met verschillende groepen samen dit lied in.Het lied gaat over de klimaat en hoe wij er mee omgaan. Dat er een probleem is en dat we er iets moeten aan doen, nu op dit moment. 
Bij mij in school hebben we er ook aan meegezongen. We hebben ons ingezet voor een betere klimaat. Maar zoals mevrouw zei in de les zingt iedereen wel mee om te tonen dat hij meedoet met dit lied maar ' doet ' hij of zij echt iets voor het klimaat? 
Er waren mensen die zongen voor het klimaat maar die met hun auto naar de bijeenkomst kwamen in plaats van met de fiets. Er waren mensen die aan het roken waren en hun sigaretten gewoon op de grond weggooiden. Dit zijn mensen die wel willen meedoen maar het niet doen. Dit zijn ook wel geremde hopers. 
Luister zelf maar eens naar het lied en denk eens na hoe jij stil staat bij het klimaat. 
Ben jij ook zo'n geremde hoper? 





Klimaat campagne 11/11/11

De campagne film van Bart Cannaerts gaat over de opwarming van de aarde. Hij wil met dit filmpje aantonen hoe slecht wij bezig zijn. Hij wil dat de politiek ons daar bij helpt om de wereld terug beter te laten worden door drie regels :
1. Rechtvaardig klimaat akkoord
2.40% procent minder CO 2 uitstoot tegen 2020
3. Vanaf 2013 elk jaar 1 miljard euro schadevergoeding betalen. 

Hij wil dat wij als Belgen het klimaatakkoord tekenen en meer bewust zijn van ons leven. Hij wil dat wij denken aan onze kinderen maar ook aan de mensen uit het Zuiden. 
Hier het campagnefilmpje : 



Ook de site zeker eens bezoeken : www. klimaatakkoord.be

Earth song


Dit lied gaat over de aarde en al de dingen die de mensen doen om de aarde kapot te maken. In het lied hoor je ook de gevolgen van al onze daden. Deze videoclip zien we dramatische beelden zoals dieren die werden gedood, oorlog , ... 
Ik heb voor dit lied gekozen omdat we er in de klas over bezig waren en ik dit eigenlijk een gepast lied vind bij dit hoofdstuk. Door na deze videoclip te ijken zet het mij aan het denken. 
Ik denk na over het milieu en over alle gevolgen die er zijn. Onze aarde is stil aan kapot aan het gaan en niemand doet er iets aan. Ik denk dat Michael Jackson met dit lied wouw aantonen dat het te ver aan het gaan is en dat er dringend een oplossing zou moeten gebeuren. 



Tim Jackson


Tim Jackson is een Bitse hoogleraar die een boek geschreven heeft. De titel van dit boek is ‘ Welvaart zonder groei’. In het filmpje kan je zien hoe hij een pleidooi doet over het dilemma van de economische groei en de overgang naar een ander model. Hij vind dat we de welvaart van de dag van vandaag moeten behouden en nog verder laten evolueren. Hij onderzoekt hoe onze economie verder kan zonder dat we het milieu beschadigen. Volgens Jackson moeten we een basis leggen van een economie waar de economische stabiliteit e de welvaart niet afhankelijk zijn van de groei.
Volgens Jackson mogen we niet verder leven zoals we nu bezig zijn. Want zo putten we onze grondstoffen uit, we verwoesten ons milieu en er blijft crisis komen. Eigenlijk is de welvaart volgens Jackson het grote probleem. Wij moeten steeds meer geld hebben en gaan er ook altijd meer blijven uitgeven.  De mensen kopen dingen die wij eigenlijk niet nodig hebben zelfs al hebben ze eigenlijk geen geld.  Dit doen de mensen om een goede indruk te maken bij andere.
Ik moet zeggen dat ik dit niet doe. Ik koop geen onnodige dingen die ik niet nodig heb. Ik geef mijn geld niet zo maar uit aan zaken die ik anders niet zou kopen. Ik weet van mezelf dat ik een spaarder ben en dat ik mijn verdiende geld niet rap zal uitgeven. Ik geef toe dat ik ook niet altijd stil sta bij mijn welvaart. Ik leef van dag tot dag en ik denk nog niet te veel aan de toekomst. 

Dit artikel kan je ook linken aan enkele andere artikels. Zoals het interview over ‘ duurzaam leven’. Ik ga volledig akkoord met het artikel van Tim Jackson. Ik weet dat er later ook een groot probleem zal komen en we er eigenlijk niets aan doen. Onze grondstoffen zullen uitgeput geraken en toch doen we er niets aan. We moeten er dus een oplossing voor vinden. Jackson heeft enkele goede ideeën om dit probleem aan te pakken. Deze ideeën vind ik niet altijd even goed. Wilt u ook weten welke ideeën hij heeft? Kijk dan naar dit filmpje. http://www.ted.com/talks/lang/en/tim_jackson_s_economic_reality_check.html


Donderdag Veggiedag
Meedoen aan Donderdag Veggiedag is eenvoudig. Eén dag in de week lekker vegetarisch eten. Meer is er niet nodig om gezond te eten, het klimaat te helpen en je super te voelen. 
Doe mee

4 opmerkingen:

  1. Ik denk inderdaad ook dat we samen moeten ingrijpen om iets te doen aan de opwarming van de aarde. We kunnen bij onszelf beginnen, maar ik vrees dat er meer nodig zal zijn om de mensen wakker te schudden. Als het lijden, natuurrampen, negatieve aan de opwarming van de aarde nog niet genoeg is. Dit zijn signalen die na een tijd vergeten worden dan denk aan de tyfoon Haiyan. Tegen dat iedereen het goed en wel zal beseffen zal het waarschijnlijk te laat zijn. Ik hoop natuurlijk ook en weet ook dat we allemaal samen iets moeten doen om effectief effect te verkrijgen. Groetjes Laura.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Laura
      Ik ben akkoord dat er inderdaad meer zal nodig zijn dan wij alleen om iets aan de opwarming te doen. Toch ben ik van het principe dat alle hulp en moeite zeker welkom is.
      Ik vind het jammer dat sommige signalen zoals de Tyfoon Haiyan snel zullen vergeten worden, want eigenlijk is dit wel iets waar we rekening moeten mee houden en waar we dringend iets moeten aan doen!

      Verwijderen
  2. Het is jammer dat de aarde zo snel aan het veranderen is.
    Kijk nu maar eens naar buiten. Heb je niet het gevoel dat het herfst is?
    Ik ben samen met u akkoord dat dit allemaal tekens zijn van de opwarming van de aarde en dat we hier inderdaad samen iets moeten aan doen.
    Maar zal dit gebeuren? Dit is een vraag dat wij ons allemaal wel afvragen.
    Hopelijk veranderd het snel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al deze problemen zijn zo onnodig. Als mensen zouden blijven leven zoals we dat vroeger deden (en dan bedoel ik echt duizenden jaren geleden) dan zou er niets aan de hand zijn. We gaan zo onbewust om met de natuur en we denken dat we dit voor altijd kunnen volhouden maar als we nu al consequenties beginnen te merken aan hoe we ermee omgaan, wat zal er over een paar jaar gebeuren? Je kan zoveel mogelijk doen om er zuinig mee om te gaan zoals zuinig rijden, niets zomaar in de water dumpen of dat soort dingen maar we zouden heel veel mensen wakker moeten schudden.

    BeantwoordenVerwijderen